Kuzey Anadolu Fay Zonunun İstanbul-Adalar Segmentindeki Anadolu ve Avrasya Levhalarında Radon Gaz Konsantrasyonları ile Sismik Aktiviteler Arasındaki İlişkinin Yapay Zeka ile Modellenmesi Projesi
Yıldız Teknik Üniversitesi başta olmak üzere Ege Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan geniş ekibimizle "Kuzey Anadolu Fay Zonunun İstanbul-Adalar Segmentindeki Anadolu ve Avrasya Levhalarında Radon Gaz Konsantrasyonları ile Sismik Aktiviteler Arasındaki İlişkinin Yapay Zeka ile Modellenmesi" isimli projemizi TÜBİTAK 1001 Proje Desteği yardımıyla yürütüyoruz. Bu projede Radon gaz konsantrasyonu değişimi ile deprem aktiviteleri arasındaki ilişkiyi bilimsel olarak anlamaya çalışıyoruz. Bu çalışma, deprem risklerini en aza indirme konusundaki bilimsel bilgi ve teknolojiyle desteklenen bir yaklaşımı temsil etmektedir.
Bu projenin temel amacı; Kuzey Anadolu Fay Hattının Marmara denizi içerisinden geçen kuzey kolu üzerindeki Adalar segmentinin her iki tarafındaki Anadolu ve Avrasya levhaları için çoklu parametrelerden (nem, sıcaklık, basınç) de faydalanabilen bir varyasyonel uzun-kısa vadeli bellek otokodlayıcı vasıtasıyla belirlenecek radon gaz konsantrasyonları anomalileri ile sismik aktiviteler arasındaki ilişkinin modellenmesidir.
MİSYON: Radon gaz konsantrasyonları ile deprem aktiviteleri arasındaki ilişkiyi anlamak ve bu bilgiyi kullanarak deprem risklerini en aza indirmek için güvenilir, bilimsel temelli bir rehberlik sunmaktır.
VİZYON: Yapay zeka ile modelleme ve diğer teknolojik araçlar ile desteklenen bilimsel keşiflerimizle, devletimizin deprem riskiyle ilgili önlemlerini artırmasına yardımcı olmak ve deprem risklerini minimize etmek için etkili çözümler sunmaktır.